Ing. Hana Málková
Denně byste měli přijmout zhruba 400 g zeleniny – to odpovídá např. veliké okurce nebo dvěma středním paprikám, třem rajčatům nebo jejich kombinaci. Vidíte tedy, že přijmout 400 g zeleniny za den je reálné. Samozřejmě je výhodné kombinovat různé druhy zeleniny a konzumaci rozložit v průběhu celého dne jako součást téměř každého pokrmu.
Na každém obrázku je znázorněné množství odpovídající 400 g.
Základem by měla být čerstvá zelenina. Tu můžete přidat ke snídani i na svačinu (papriku, kedlubnu, cherry rajčátka či mrkev do ruky) nebo jako bohatou oblohu k hlavnímu pokrmu, a to jak čerstvou, tak upravenou, např. kysanou či sterilovanou (listové saláty, mrkev, rajčata, papriky, okurku, hrášek, kukuřici, červenou řepu aj.).
Zelenina může být také tepelně upravená jako součást samotného pokrmu, např. „vepřa-knedla-zela“, v porci by však mělo převažovat zelí (a libové maso), dále se zelenina dobře uplatňuje jako součást rizota či spolu s těstovinami nebo se zapékanými bramborami, kdy by měla tvořit třetinu až polovinu porce.
Zeleninu můžete konzumovat i jako samostatný hlavní pokrm (např. zapečený květák, brokolice, zeleninový talíř, salát). Opatrnost je na místě v případě, kdy si pokrm obsahující zeleninu dáváte v restauracích. Některá jídla totiž, byť zeleninu obsahují, mohou být zdrojem většího množství tuku (smažený květák, dušené fazolky se slaninou, zadělávaná brokolice, zadělávané zelí apod.). Nejenže se zvyšuje energetická hodnota, takový pokrm však mívá zároveň i nižší hodnotu biologickou (výživovou).
Tak jako to platí všude, ani se zeleninou není vhodné to příliš přehánět, nadměrná konzumace zeleniny může přinést dvojí riziko. Vláknina obsažená v zelenině na sebe naváže řadu žádoucích minerálních látek, které pak organismus nemůže využít. Dále může způsobit zpomalení pohybu střevního obsahu a zácpu. Tyto problémy mohou však nastat až při opravdu vysokém příjmu, takže nemusíte mít ze zeleniny rozhodně strach. Pokud jste však doteď zeleninu příliš nejedli, tak ji raději zařazujte postupně.
Chcete mít svůj každodenní příjem zeleniny pod kontrolou? Hlídejte si jídelníček v programu Sebekoučink!
Komentáře je možné psát až po přihlášení.